Asal Mula dan Nilai Gizi Ikan Nila (Mujair)



Pengenalan Ikan Nila (Mujair)

Ikan Nila maupun mujair yaitu ikan air tawar yang masih satu spesies. Keduanya hidup didaerah/perairan air tawar yang menggenang, misalnya menyerupai danau, rawa-rawa, kolam, telaga, waduk atau perairan air tawar yang hening lainnya. Kedua jenis ikan ini harganya sangat terjangkau, alasannya yaitu sangat mudah untuk dibudidayakan dan mempunyai daya tahan yang cantik dibandingkan dengan ikan mas. 


Ikan Nila yaitu ikan asli sungai Nil dan Afrika Utara, tetapi kini telah menyebar secara luas dan dibudidayakan diseluruh negara Asia juga. Beberapa negara menganggap nila yaitu pesies ikan yang invasif, alasannya yaitu sangat adaptif dan dapat berkembang biak dengan sangat cepat dan mengganggu keseimbangan ekosistem. Para petambak air tawar biasanya menganggap ikan nila yaitu sebagai hama, alasannya yaitu bisa menghabiskan makanan ikan yang sesungguhnya dibudidayakan. 

Ada kontroversial diantara ikan nila dan mujair, faktanya kedua ikan ini yaitu pembersih alami materi detritus dan beracun dalam lingkungan air yang mereka tempati. Kaprikornus ikan ini sesungguhnya menguntungkan, alasannya yaitu kemampuannya memurnikan air dan mengurangi limbah oksigen. Lain halnya jikalau untuk dikonsumsi, alasannya yaitu ini tidak selalu baik. Anda harus membeli ikan nila dari sumber pertanian ikan yang bersih, dengan lingkungan yang sehat. Kaprikornus jikalau ikan diambil dari tempat perairan yang tercemar, ikan nila maupun mujaer bisa tidak baik bagi kesehatan. Ikan Nila sudah dikenal sangat luas diseluruh dunia sebagai bab dari kuliner. Rasanya yang lezat, mudah didapat, bergizi, serta bisa diolah menjadi beragam menu masakan ikan spesial. 

Mari kita lihat lebih erat pada beberapa komponen nutrisi ikan nila yang membuatnya menyerupai elemen penting dalam diet kita. 

Nilai Gizi Ikan Nila (Mujair)
Ikan nila dan mujaer juga sangat dihargai alasannya yaitu kualitas nutrisi yang menguntungkan, menyerupai vitamin, mineral, dan protein. Ikan ini yaitu sumber yang baik omega-3, selenium, fosfor, kalium, vitamin B12, niasin(vitamin B-3), vitamin B6, dan asam pantotenat(vitamin B-5). Selanjutnya akan kita bahas manfaat kesehatan makan ikan mujair, berdasarkan nilai gizi yang dikandungnya.

Komentar

  1. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  2. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰
    Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    BalasHapus

Posting Komentar